Oceń nas

Oceń nas!

Otwórz...

Bądź świadoma ekologicznie

Warto zdać sobie sprawę, że świadomość ekologiczna we współczesnym świecie to nie jest fanaberia lecz przejaw dobrych manier, które cechują dojrzałe demokratycznie społeczności. Człowiek świadomy ekologicznie myśli o środowisku, w którym żyje, segreguje śmieci, oszczędza prąd i wodę, podejmuje odpowiedzialne decyzje podczas zakupów. Jest to jednak absolutne minimum. Dla naszej planety i przyszłych pokoleń możemy zrobić znacznie więcej,  ważna jest konsekwencja i zmiana codziennych nawyków. Pamiętaj, że nie chodzi o jakieś rewolucyjne zmiany tylko drobne codzienne ekowybory, które powtórzone przez miliony mogą nabrać globalnego znaczenia.

A oto wybrane pomysły jak stać się bardziej „eko”:

1. Oszczędzaj prąd:

  • Wyłączaj z kontaktu sprzęty elektryczne jeśli ich nie używasz.  Pracujące w trybie czuwania komputery, telewizory czy drukarki mogą pochłaniać nawet 80% zużywanej energii w domu.
  • Wyłączaj z kontaktu sprzęty elektryczne jeśli ich nie używasz.  Pracujące w trybie czuwania komputery, telewizory czy drukarki mogą pochłaniać nawet 80% zużywanej energii w domu.
  • Wymień żarówki na energooszczędne.To prosty sposób na zmniejszenie zużycia prądu. Co prawda żarówki energooszczędne są droższe od tradycyjnych, ale inwestycja szybko się zwraca, zużywają bowiem czterokrotnie mniej energii i działają do ośmiu razy dłużej. • Gotuj mniejsze ilości wody.  Jeśli korzystasz z czajnika elektrycznego wlewaj do niego tyle wody ile jest Ci akurat potrzebne. Pozwoli to zaoszczędzić energię a tym samym kilka złoty miesiecznie w portfelu.
  • Wymień sprzęty gospodarstwa domowego na energooszczędne.  Jeśli Twój sprzęt AGD jest stary, wysłużony, nie działa poprawnie rozważ jego wymianę na nowy, energooszczędny. To inwestycja, która po kilku latach się zwróci. Pozwoli  to nie tylko zmniejszyć rachunki za prąd, ale również będzie cegiełką w walce z globalnym ociepleniem.  Podczas zakupu sprzętów AGD warto czytać etykiety energetyczne, które producenci umieszczają na swoich produktach.  Najbardziej energooszczędne są urządzenia oznaczone literą A. W sklepach dostępne są produktu oznaczone symbolami A+, A++, A- 10%, są one jeszcze bardziej energooszczędne, niż ich odpowiedni z literą A.Urządzeniem, na które szczególnie należy zwrócić uwagę podczas zakupów jest lodówka, która pracuje przez całą dobę.  Najnowsze energooszczędne modele zużywają ponad 50% mniej energii elektrycznej, niż te produkowane 10 lat temu.

2. Ociepl mieszkanie:

  • Zadbaj o uszczelnienie okien i drzwi w okresie grzewczym. • Zadbaj o uszczelnienie okien i drzwi w okresie grzewczym. 
    Przez nieszczelne okna możemy tracić nawet do 25% ciepła, dlatego warto sprawdzić ich przepuszczalność. W tym celu wystarczy przesunąć dłonią wzdłuż krawędzi ramy okiennej, a także szyby. Jeśli czujemy chłodny podmuch to właśnie w tym miejscu ucieka z pomieszczenia ciepło i wpada do domu chłodne powietrze. Dużym problem starych okien są szczeliny między ramą okienną a szybą, które możemy uszczelnić za pomocą kitu szklarskiego, silikonu lub uszczelniacza polimerowego.  Nieszczelność okien nie zawsze jest spowodowana starą stolarką okienną. Nawet stosunkowo nowe okna z PCV mogą prowadzić do start ciepła, dlatego przed nastaniem mrozów warto sprawdzić czy nie wymagają regulacji.  Najprostszą metodą jest wykonanie testu z użyciem kawałka papieru, który wkładamy między ościeżnicę a skrzydła i zamykamy okno.  Jeśli po zamknięciu papier udaje się łatwo usunąć, oznacza to, ze okna wymagają wyregulowania.  Jeśli chcemy szybko uszczelnić skrzydła okienne to w tym celu najlepiej zastosować samoprzylepne taśmy z pianki poliuretanowej lub wykonane z gumy.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj: http://regiodom.pl/portal/budowa/okna-drzwi-bramy/domowe-sposoby-na-uszczelnienie-okien-przed-zima

3. Oszczędzaj wodę

Woda jest prawdziwym skarbem, czego wielu z nas nie zdaje sobie z tego sprawy. Myślimy, że to coś, co było, jest i będzie, niezależnie od tego ile będziemy jej zużywać.  Niestety badania przeprowadzone przez naukowców nie są tak optymistyczne. Powiększająca się z roku na rok liczba ludzkości na świecie oraz zmiany środowiskowe mogą spowodować, że już 2050 roku może zabraknąć wody pitnej.  W Polsce średnie zużycie wody na osobę w ciągu doby wynosi ponad 150 litrów. Dla porównania w USA na jednego Amerykanina przypada około 575 litrów wody, a w Mozambiku 5 litrów osobę. Woda jest prawdziwym skarbem, czego wielu z nas nie zdaje sobie z tego sprawy. Myślimy, że to coś, co było, jest i będzie, niezależnie od tego ile będziemy jej zużywać.  Niestety badania przeprowadzone przez naukowców nie są tak optymistyczne. Powiększająca się z roku na rok liczba ludzkości na świecie oraz zmiany środowiskowe mogą spowodować, że już 2050 roku może zabraknąć wody pitnej.  W Polsce średnie zużycie wody na osobę w ciągu doby wynosi ponad 150 litrów. Dla porównania w USA na jednego Amerykanina przypada około 575 litrów wody, a w Mozambiku 5 litrów osobę.
Do oszczędzania wody powinny zmobilizować nas fakty.  W Polsce na jednego mieszkańca przypada znacznie mniejsza ilość wody niż w krajach z nami sąsiadujących (plasujemy się na przedostatnim miejscu jeśli chodzi o zasobność wody w Europie). Z tego powodu powinniśmy wspólnie zatroszczyć się o naszą przyszłość, pamiętając że woda jest podstawowym składnikiem potrzebnym do życia.

  • Bierz szybki prysznic zamiast długich kąpieli w wannie.  Do napełnienia wanny średniej wielkości potrzeba około 150 litrów wody, zaś średnio w czasie prysznica zużywa się około 10 litrów wody na minutę. Pięciominutowy prysznic pozwoli zaoszczędzić zatem nawet 2/3 zużywanej wody podczas kąpieli.
  • Zakręcaj kran w trakcie mycia zębów, do płukania ust używaj napełnionego kubka. Zamiast zmarnować kilkanaście litrów wody, zużyjesz zaledwie pół.
  • Czy wiesz, że zmywanie naczyń pod bieżącą wodą przez około pół godziny pochłania prawie 90 litrów wody, co w skali tygodnia daje ponad 600 litrów! Jeśli możesz sobie na to pozwolić zainwestuj w energooszczędną zmywarkę, która zużywa podczas jednego mycia około 9 litrów wody, czyli 10 razy mniej niż zmywanie ręczne. Jeśli jednak chcesz zostać przy tradycyjnym sposobie zmywania nie myj naczyń pod bieżącą wodą tylko napełnij jedną komorę zlewu wodą z płynem do naczyń i w niej myj naczynia. Płucz w drugiej komorze lub pod niewielkim strumieniem bieżącej wody.
  • Przed uruchomieniem pralki lub zmywarki upewnij się, że są pełne. Jeśli będziesz stosować się do tej rady zyskasz sporą oszczędność w porównaniu do prania czy mycia ręcznego.
  • Czy wiesz, że kapiący kran może w ciągu dnia zmarnować 25 l wody? Dlatego koniecznie napraw krany.
  • Nie wylewaj wody nadającej się do ponownego wykorzystania. Wodą po gotowaniu można podlewać rośliny, a po kąpieli wykorzystać do mycia podłóg lub auta. 

4. Segreguj śmieci

Czy wiesz, że  statystyczny Polak produkuje ponad 300 kg odpadów rocznie, z czego aż 90% trafia na wysypiska śmieci , mimo że 70% nadaje się do powtórnego wykorzystania? Dlatego tak ważna jest segregacja u źródła, czyli w gospodarstwach domowych. Poniżej znajdziesz podstawowe zasady podziału na pojemniki do segregacji oraz wskazówki co powinno się w nich znaleźć. Czy wiesz, że  statystyczny Polak produkuje ponad 300 kg odpadów rocznie, z czego aż 90% trafia na wysypiska śmieci , mimo że 70% nadaje się do powtórnego wykorzystania? Dlatego tak ważna jest segregacja u źródła, czyli w gospodarstwach domowych. Poniżej znajdziesz podstawowe zasady podziału na pojemniki do segregacji oraz wskazówki co powinno się w nich znaleźć. 

Do żółtego pojemnika  oznaczonego napisem „Metal i tworzywa sztuczne” wrzucamy:

  • zgniecione plastikowe butelki po napojach,
  • nakrętki,
  • plastikowe opakowania po produktach spożywczych,
  • kartony po mleku i sokach,
  • opakowania po środkach czystości np. proszkach do prania, kosmetykach np. butelki po szamponach, tubki po paście do zębów,
  • plastikowe torby, worki, reklamówki, folie,
  • aluminiowe puszki po napojach i sokach,
  • zgniecione puszki po napojach i żywności,
  • opakowania ze styropianu,
  • folię aluminiową,
  • metale kolorowe,
  • kapsle, zakrętki od słoików.

Do zielonego pojemnika oznaczonego napisem „Szkło” wrzucamy:

  • puste szklane butelki po napojach i żywności,
  • puste szklane słoiki po napojach i żywności,
  • szklane pojemniki po kosmetykach,
  • puste szklane butelki po lekach.

Do niebieskiego pojemnika oznaczonego napisem „Papier” wrzucamy:

  • czyste opakowania z tektury i z papieru
  • papier biurowy
  • ulotki i katalogi
  • gazety i czasopisma,
  • zeszyty
  • kartony
  • papier pakowy, torebki i worki papierowe

Do brązowego pojemnika oznaczonego napisem „BIO” wrzucamy:

  • odpadki warzywne i owocowe
  • fusy po kawie i herbacie
  • skorupki jajek
  • uschnięte lub zwiędłe kwiaty cięte
  • rośliny doniczkowe
  • liście
  • trociny i kora drzew
  • gałęzie drzew i krzewów
  • skoszoną trawę
  • resztki jedzenia niezawierające mięsa i innych odpadów zwierzęcych

Do szarych pojemników z napisem: „Odpady zmieszane” wrzucamy:

  • wszystkie odpady, które nie kwalifikują się do recyklingu takie jak: zużyte chusteczki, pieluchy, ręczniki papierowe, resztki mięsa, potłuczone talerze i szklanki

Pamiętajmy również, że odpady niebezpieczne (np. odpady po żrących chemikaliach, przeterminowane lekarstwa), elektrośmieci (np. zużyte baterie i akumulatory, zużyty sprzęt AGD i RTV) i odpady wielkogabarytowe oddajemy do specjalnie wyznaczonych punktów w sklepach i aptekach oraz do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych prowadzonych przez każdą gminę.

5. Rób zakupy odpowiedzialnie

Nie kupuj produktów, które powstały w skutek wyzysku ludzi lub bez poszanowania zasad ochrony środowiska. Np. zrezygnuj z oleju palmowego, którego produkcja przyczynia się do masowej wycinki i wypalenia lasów tropikalnych. Czytaj etykiety, szukaj certyfikatów i znaków potwierdzających pochodzenie składników. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://www.przystanek-eko.pl/2016/06/jakie-ekologiczne-certyfikaty-warto-znac-i-kojarzyc/. Kupuj produkty sprzedawane luzem (np. na wagę), racjonalnie zapakowane. Rób przemyślanie zakupy, nie kupuj w nadmiarze, staraj się nie wyrzucać żywności. Jeśli zostało Ci jedzenie zamiast wyrzucać je do śmietnika podziel się nim z kimś potrzebującym. W tym celu możesz skorzystać ze społecznej lodówki. Zasada jej działania jest prosta i wpisuje w światowy trend „foodsharingu”, czyli dzielenia się jedzeniem: zostaw, jeśli masz za dużo jedzenia, weź, jeśli potrzebujesz”.

Więcej o akcji możesz przeczytać tutaj: https://www.salon24.pl/u/magazyn/841081,spoleczne-lodowki-i-jadlodzielnie-w-polskich-miastach

Samodoskonalenie

Kursy, szkolenia, wolontariat, jak się przebranżowić, jak się zmobilizować do działania?

Praca

Poszukiwanie pracy, rozmowa kwalifikacyjna, tworzenie CV, jak założyć firmę.